Risico’s bij voetproblemen van diabeten

Het verzorgen van je voeten: misschien niet iets wat op de eerste plaats staat als je denkt aan persoonlijke verzorging. Je nagels knippen en soms eelt wegvijlen, maar daar houdt het wel bij op. Voor sommige mensen is dit inderdaad voldoende: zij hebben wat je noemt ‘gemakkelijke voeten’. Wordt het wat complexer (denk aan ingegroeide teennagels of eksterogen), dan bezoekt men vaak een pedicure. Een regelmatig bezoek zorgt ervoor dat ook deze groep verder geen grote problemen aan hun voeten ervaart.

Helaas is er een specifieke groep die hele andere problemen met betrekking tot de voeten kan krijgen: mensen met diabetes hebben vaak een verhoogd risico op voetproblemen door verschillende oorzaken. De risico’s kunnen verschillend van aard zijn, terwijl de oorzaken vaak liggen bij het gebrek aan goede voetverzorging. Zo kan een klein wondje zelfs leiden tot amputatie: een domino-effect dat vaak te voorkomen valt als men weet waar hij op moet letten.

Gevolgen van gebrek aan goede voetverzorging

Door diabetes ontstaat er schade aan de (kleinste) bloedvaten en is de doorbloeding minder. Hierdoor krijg de huid minder zuurstof en voedingsstoffen en wondjes kunnen dan eenvoudig ontstaan. Het herstellen of genezen van deze wondjes duurt langer door de verminderde doorbloeding en het gevolg hiervan kan een langdurige wond of ontsteking zijn (dit proces wordt ook wel angiopathie genoemd).

Ook wordt de kwetsbare huid rondom enkels en voeten van de diabeet erg belast door gewicht en/of beweging: schoenen en sokken kunnen een schurende werking hebben, waardoor wondjes kunnen ontstaan. Wanneer langdurige (en diepe) wonden niet goed verzorgd of behandeld worden kan er een infectie door bacteriën ontstaan. Deze infectie kan dan leiden tot afsterving van het weefsel of tot bloedvergiftiging: dit noemt men diabetische voet. Dit specifieke type draagt zo’n hoge risico’s met zich mee, dat vaak voor amputatie wordt gekozen.

Een andere factor die kan leiden tot een diabetische voet is neuropathie (een zenuwaandoening). In deze situatie worden door de slechte doorstroming van het bloed de zenuwen in benen en voeten aangetast. Hierdoor heeft de patiënt minder gevoel in de voeten en kan hij/zij bijvoorbeeld een steentje in de schoen niet voelen. Een wondje aan de voet wordt dan ook niet snel opgemerkt.
Schade aan de zenuwen kan ook zorgen voor gevoelloosheid, tintelingen, pijn of onzeker lopen. De spieren in de benen worden zwakker en tijdens het lopen raken de benen al snel vermoeid.