Lancering Diabetische Voetwijzer
Lancering Diabetische Voetwijzer

Beste bezoeker,

Op 20 februari 2016 is de website van de Diabetische Voetwijzer gelanceerd. Naast alle informatieve zaken die op deze site kunt vinden, houd ik me natuurlijk ook (en misschien nog wel het meest) bezig met alle zaken die in de praktijk plaatsvinden rondom voetproblemen (specifiek met betrekking tot diabetespatiënten). Via dit blog zal ik u dan ook op de hoogte houden van nieuws en ontwikkelingen omtrent dit gebied en mijn ervaringen met deze problematiek.

In juni 2015 ben ik een onderzoek gestart naar preventieve zelfzorg bij diabetespatiënten in mijn eigen pedicurepraktijk.
Steeds vaker viel mij op dat mijn diabetespatiënten niet goed weten wat hun ziekte inhoudt en, meer specifiek, wat deze ziekte voor hun voeten betekent. Omdat goede zelfzorg bij diabetespatiënten een must is en de mondelinge uitleg voor mijn gevoel niet voldoende aankwam, ben ik verder gaan denken. Hoe kan ik mensen met diabetes beter voor hun voeten laten zorgen, zodat wondjes en amputaties in de kiem gesmoord kunnen worden?

Wondjes zijn bij mij aan de orde van de dag. Deze ontstaan door het dragen van te kleine schoenen, droge kloven en stiksel/naden in schoenen en sokken. Omdat het gevoel in de voeten is aangetast of zelfs geheel is verdwenen voelen de patiënten bijvoorbeeld een steentje in hun schoen niet. Daarnaast hebben zij ook nog een slechte doorbloeding, waardoor wondjes niet of nauwelijks genezen. Zo wordt een wondje, zonder dat de patiënt het in de gaten heeft, een grotere wond. Eenmaal geïnfecteerd kan dit leiden tot een amputatie van bijvoorbeeld een teen, een voet of zelfs het gehele onderbeen.

Om ervoor te zorgen dat diabetespatiënten beter voor hun voeten gaan zorgen is bewustwording essentieel. Door te weten waar zij op moeten letten kunnen wondjes en amputaties voorkomen worden.

In samenwerking met Studio Lakmoes heb ik drie preventieve zelfzorgkaarten ontwikkeld met infographics. Op deze kaarten staat in tekeningen uitgelegd wat diabetes doet met de voeten en wat een patiënt moet doen om zijn/haar voeten in goede conditie te houden. Door de kaarten uit te leggen aan de patiënten en aan hen een aantal vragen te stellen wil ik in mijn eigen pedicurepraktijk onderzoeken of deze kaarten als methode kunnen dienen om diabetespatiënten beter hun ziekte te leren begrijpen. Hopelijk zullen zij met behulp van de zelfzorgkaarten zich meer bewust worden van hun eigen ziekte en zelfzorg voor hun voeten net zo belangrijk gaan vinden als ik.

Met vriendelijke groet,

Marijn Poels

2 Reacties
 • Petra van Well Posted 6 oktober 2016 10:29

  hallo Marijn! ik ben leerling verpleegkundige en zou graag 1 setje van deze kaarten willen hebben…maar helaas is die keuze er niet..
  Hoe zouden we dat op kunnen lossen? Verkoop jij ook aan particulieren zelf die set kaarten?

  • Marijn Poels Posted 10 oktober 2016 08:41

   Hoi Petra,

   dat klopt dat deze keuze er niet is. Ik verkoop de kaarten in principe aan iedereen. Wat zou je met een setje kaarten willen doen? Wellicht dat we iets kunnen regelen.

   Groetjes Marijn

Reactie plaatsen